A legjobb fitnesz lisztek

2019.06.01 12:45

A vércukorszintet az egekbe emelő lisztfélék helyett válaszd ezt a 4 egészségesebb alternatívát. 

Olvass tovább..

Új hónap, új edzés célok, új edzésterv. 

Júniusra megcéloztam a heti 5×1 óra edzésszámot. Fél éve, amióta újra a sales-ben dolgozom kint területen és nem az edzőteremben telnek a napjaim, azóta sokszor okozott fejtörést az, hogy mikor és hogyan tudok beiktatni egy kis edzést a hétköznapokba.  Egyrészt napi 9-10 óra munka és gyerkőc mellett valóban kevés idő jut az edzésre, másrészt fáradtan haza esve, igen csak össze kell szedni magát az embernek, hogy elinduljon edzeni. Igen, bármennyire is az életem az edzés, az elmúlt fél évben ez sokszor nálam is így van, szükség van az erőmre, hogy legyőzzem önmagam és a fáradtságom és elinduljak edzeni. 

Az utóbbi 2 hónapban a heti 4 edzést szinte mindig sikerült tartanom, így itt az ideje ezen továbblépni. 

Amíg főállásban edzőként dolgoztam, addig off szezonban heti 6-7, verseny szezonban pedig heti 10 edzésem is volt. Ehhez képest az elmúlt fél évben a heti 3-4 nekem elég nagy visszaesést jelent, így újra fel kell építenem a heti 5 edzés lehetőségét és tényleges megvalósulását. Szerintem egy okosan összeállított edzéstervvel és tudatosan tervezett napokkal, ez is menni fog. 🙂

Az edzéstervemben a gyakorlatok és sorozat/ismétlési tartományok minden héten változnak majd hogy megelőzzem a hozzászokást. Ez az edzésstílus ugyanis nem csak izmot épít, de segít több kalóriát is elégetni. 

Májusban a táplálkozással önmagamhoz képest kissé hadilábon álltam, nehéznek éreztem és több kilengésem is volt. Cél, hogy júniusban erre is jobban fókuszáljak és visszetereljem az általam követett mederbe. 

Közel 10 éve a sporttáplálkozási alapok szerint étkezem, így ez már nálam rég nem időszakos diétát jelent, hanem életmódot. Minőségi fehérje-szénhidrát és zsír fogyasztást, egyszerűen és gyorsan elkészíthető változatos receptek formájában. És amit külön kiemelnék, hogy éhezés nélkül. A májusban említett kilengések alatt pedig a tervezettnél több egészséges és fitt általam készített édességek fogyasztását értettem, nem pedig minőségben és alapanyagokban megváltozott étrendet. 🙂

Péntek este megsütöttem életem első sajttortáját. Valamiért mindig az volt a fejemben, hogy a sajttortát nehéz és bonyolult elkészíteni, (mondjuk lehet így is van, csak én egyszerűsítettem le a receptet) de szerintem ez jól sikerült és isteni finom lett. 🙂

Ahogy a többi receptemnél is, itt is figyeltem az alapanyagok megválasztására, követve a sporttáplálkozás alapelveit. A fehér liszt helyett zabliszt és kókuszliszt keverékét, cukor helyett eritritet használtam és a torta fehérje tartalmát vegán proteinporral emeltem meg. 

PROTEINES HOZZÁADOTT CUKORTÓL MENTES FITNESZ SAJTTORTA

Receptért katt. a képre: 

A titok pedig ebben rejlik, az alapanyagok megválasztásában és nem az éhezéssel járó fogyókúrákban. 

A hagyományos fehér liszt helyett próbáld ki az alábbi 4 lisztet az ételeid elkészítésénél. 

A legjobb fitnesz lisztek

  • teljes kiőrlésű liszt
A teljes kiőrlésű liszt is megemeli a vércukorszintet, mégis jobb választás mint a finomliszt. Gazdagabb esszenciális tápanyagokban (pl.vas), ami segíti a vérképzőédést, illetve a rosttartalma fokozza a teltségérzetet és segíti az emésztést. 
Tipp: célszerű óvatosan bánni a teljes kiőrlésű liszttel, hiszen ha kizárólag ezt használod a sütéshez-főzéshez, akkor az ételek könnyen túl sűrűvé és ízetlenné válnak, így bizonyos esetkben célszerű keverni más lisztekkel. Én pl. rendszeresen használom sütemények tésztájához zabliszttel fele-fele arányban keverve. 
  • barna rizsliszt
A barna rizsliszt a napi ajánlott vitaminveitel 50%-át képes fedezni olyan kulcsfontosságú mikrotápanyagokból, mint a B-vitaminok (pl. ezek segítenek energiává alakítani az ételt) és a napi ajánlott mangánbevitel háromszorosát, ami szükséges a kötőszövetek és csontok képződéséhez. Kiváló kenyér alapanyag és szószok sűrítéséhez is remekül használható. 
Tipp: érdemes tudni róla, hogy az egészségesebb lisztek között szénhidrátdúsabbnak számít, 100 g barna rizsliszt 63 g szénhidrátot és 10 g fehérjét tartalmaz. 
  • csicseriborsó liszt
100 grammonként 5 g fehérjét és 13 g szénhidrátot tartalmaz, fedezi a napi ajánlott vas bevitel 25%át és tele van kalciummal –  ez a lisztféle egy igazi izom – és csontépítő. A legjobb ha a receptekben lévő fehérliszt akár felét is borsólisztre cseréled, de vegyítheted más lisztekkel – pl. rizsliszttel. 
  • kókuszliszt
Ez a gabonamentes liszt dicsekedhet a legalacsonyabb glikémiás indexszel. Gluténmentes. A receptekben lévő fehérliszt mennyiségének csak 20%-a váltható ki vele.
Tipp: a kókuszlisztet legalább 1:1 arányban keverd gabona alapó liszttel és sok tojás, vagy növényi tej, préselt gyümölcs kell, hogy ne legyen száraz a belőel készült étel. Ha sütéshez használod, akkor is tartsd meg a fele-fele arányt. 

30 napos táplálkozási program neked!

Katt. a képre a részletekért

Vélemény, hozzászólás?