Diétás tévedések, avagy miért nem fogyok?

2013.07.26 15:56

Mit csinálok rosszul? Miért nem fogyok? Pedig diétásan étkezem…

Ezek azok a gondolatok, amelyek jónéhány diétázót gyötörnek, amikor a mérleg nyelve nem mutat kevesebbet.

Valószínűleg ők azok, akik a következő ételeket előszeretettel fogyasztják azzal a meggyőződéssel, hogy fogyókúráznak.

Lehet, hogy Te is ebbe a hibába estél?

A következőkben megosztok veletek néhány olyan ételféleséget, amelyek évekkel ezelőtt még engem is félrevezetettek, és én sem értettem mit csinálok rosszul, miért nincs olyan alakom, amit valóban szeretnék, hiába sportolok, nem érem el a célom. Ez egészen addig tartott, amíg el nem kezdtem az aerobikos pályafutásomat, és megfelelő ismereteket szereztem a táplálkozásról, különféle diétákról.

1, Zab, zabfalatok

Ismerős? Reklámok tucatjai hangoztatják, ha a zabot tartalmazó kekszeket, rágcsákat eszel, jól csinálod mert egészségesen, diétásan étkezel. A zab alacsony glikémiás indexű, alapvető szénhidrát, magas rosttartalommal, lassan szívódik fel, sokáig jóllakottság érzést biztosít, tehát ideális kiegészítője a diétának. Csakhogy mindezek a tények a nyers zabra vonatkoznak. Azok a kekszek, amelyek zabot tartalmaznak, és ezerrel nyomják őket a tv-ben, alkalmatlanok arra, hogy magát a zabot helyettesítsék. Minimális zabtartalom, és annál több cukor és fehér liszt. Nézd csak meg a kalória tartalmát, és hasonlítsd össze, mondjuk egy tábla csokival.

Ugye, hogy már annyira nem is diétás?!

2, Kukorica pehely, csokis müzli..

Sajnos ezeket a termékeket is elfelejtheted egy diéta során, ugyanis hasonló a helyzet, mint a zabbal. A marketing nagyon jó, friss, fitt, karcsú,  vidám leszel, ha ezt eszed. A baj csak az, hogy ez nem fedi a valóságot, az igen magas cukor és zsírtartalom mellett igen nehezen lehetne fogyni. A müzli esetében a legjobb, ha olyat választassz, ami láthatóan csak gabonaféléket, esetleg gyümölcsöt tartalmaz, vagy Te magad állítod össze.

3, Sok gyümölcs, gyümölcslé

Sok fogyókúra alapoz gyümölcsnapra, illetve ajánlja, hogy a diéta során egyél sok gyümölcsöt. A gyümölcs maga nem más, mint fruktóz és víz (a rosttartalom, és a jelentéktelen vitamin és ásványianyagtartalmon felül) . A fruktóz pedig egy cukorfajta, amit a fogyókúra során nem túl szerencsés bevinni a szervezetbe, ha azt akarod, hogy a mérleg nyelve kevesebbet mutasson.

Ugyanis a fruktóz vagy a májban szívódik fel (ez akkor történik ha a máj glikogén raktárai üresek) vagy a vérkeringésbe kerülve zsírrá alakul.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne együnk gyümölcsöt, csak célszerű a reggeli részeként elfogyasztani, vagy közvetlenül az edzés után.

Gyümölcslé: Sajnos kár lenne azt hinni, hogy a 100%-os gyümölcslevek diétásak. Minden ilyen jellegű ital gyümölcssűrítményből készül, és nem magát a gyümölcsöt préselik le, illetve sok hozzáadott cukrot is tartalmaznak.

4, Teljes kiőrlésű

A teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékek nagyobb vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, és magasabb a rosttartalmuk is, amitől lassul a felszívódás, és tovább biztosítják a jóllakottság érzését. Mindemellett jó tudni, hogy mind a fehér lisztes és a teljes kiőrlésű termékeknek is nagyjából ugyanannyi a kalória és szénhidrát tartalma, tehát ha a fehérlisztes terméket lecseréled teljes kiőrlésűre, de ugyanannyit eszel, akkor nem sok mindent fogsz vele elérni. 🙁

5, Tej

Élet, erő, egészség! Biztos mindenki hallotta ezt a szlogent a tejjel kapcsolatban. Sajnos ez ma már nem egészen állja meg a helyét, főleg azokkal a tej feliratú termékekkel kapcsolatban, amit a boltok polcairól veszünk le. Tartós tej… Mitől is tartós?

Az emberi szervezet csak az első néhány hónapban rendelkezik a tejcukor emésztéséhez szükséges enzimmel, ez is csak az anyatejre vonatkozik, és nem más állatok tejére. Az felnőtt emberi szervezet nincs felkészülve emlős állatok tejének emésztésére. Sokakat puffaszt,  számos savasító melléktermék keletkezik a tej emésztésekor. A kalcium is emészthetetlen környezetben van, így a szervezet sem tudja hasznosítani.

A tej lassítja vagy meggátolja a fehérje felszívódást. Testépítők esetében ezért nem javasolják a turmixok tejjel való elkészítését, ugyanis edzés után a gyors felszívódásra van szükség, ezért célszerű a protein turmixot vízzel hígítani.

6, Cukor helyett méz

 

Sokan hangoztatják hogy a fogyókúrában cukor és édesítő helyett használjunk inkább mézet, mert természetes, magas az ásványi anyag tartalma, és nagyon hasznos a szervezet számára. Ami talán így is van, viszont 100 gr méz 300 kcal-t tartalmaz, és 82 gr cukrot. Ez viszont egy diétás étrendben lássuk be, nem túl szerencsés!

7, Fitness

Egyre népszerűbb a ‘ fitness, fitt ‘ feliratok feltüntetése a különböző termékeken, amire előszeretettel csapunk le az üzletekben, és még el is hisszük, hogy jól cselekedtünk.

Azonban az ilyen feliratú élelmiszerek esetében legyünk körültekintőek, ugyanis egy fitness feliratú müzli szelet, semmiben nem különbözik egy fitness felirat nélkülitől. Célszerű az összetételét megnézni ezeknek a termékeknek, (kalória, szénhidrát, cukor, zsír tartalom)  és ez alapján eldöbteni, hogy belefér e az étrendedbe.

Ha diétába kezdünk, érdemes előtte körüljárni egy picit a témát, nem ész nélkül belekezdeni mindenféle „csoda kúrába”, és bedőlni a „jobbnál jobban” hangzó reklámoknak. A cégek eladni akarnak, ezt ne felejtsd el!

Vélemény, hozzászólás?