Ellenállhatatlan fitt meggyleves, nem csak diétázóknak

2018.06.11 19:15

A nyári forróságban bizony jól tud esni a hideg krémes gyümölcsleves. 

A fogyni vágyók diétájának azonban az egyik sarkos pontja lehet a gyümölcs és gyümölcsleves fogyasztás. Itt bizony elcsúszhat az egész napi energiabevitel, arra gondolván, hogy „csak” gyümölcsöt és az ebből készült levest eszik. 

Erről a meggylevesről nem kell lemondanod akkor sem ha diétázol. Olvass tovább, hogyan készítsd el cukormentesen, megemelt fehérjetartalommal. 

Vasárnap délután kis Zé meggylevesre éhezett, így a kertünk végében lévő meggyfáról közösen leszedtük a leveshez szükséges gyümölcsöt. Segített leszedni a meggy szárát is, és a magozásból is kivette a részét. 

Sokan és sokféleképpen készítik a gyümölcslevest. A hagyományos változatba a legtöbb esetben cukor kerül vagy méz, van aki még lisztes habarással sűríti, van aki cukrozott pudingporral, és van olyan akinek az asztalán vanília fagyi kerül a levesbe. Ez mind nagyon finom lehet, de egyiket sem mondanám alakbarát és egészséges verziónak, nem beszélve arról, hogy észrevétlenül megemelhetjük vele a napi tervezett energiabevitelt. 

Most kétféle változatot készítettem. Mindkettő cukor és tejmentes, de az enyémnek a fehérjetartalmát megemeltem vaníliás rizsfehérjeporral is.

Hozzávalók:

– 500 g friss kimagozott meggy

– 1 vaníliás cukormentes pudingpor

– ízlés szerint eritrit

– őrölt fahéj

– 5-6 db szegfűszeg

– 1/2 l kókusztej

A proteines változathoz plusz 1 adag vaníliás BioTechUSA Rice proteinpor

Elkészítés: 

A kimagozott meggyet mosd át alaposan, majd tedd egy lábasba és öntsd fel dupla mennyiségű vízzel. Dobd hozzá a szegfűszeget, keverj hozzá 1/2 kk. őrölt fahéjat, ízlés szerint 3-4 ek. eritritet, közepes lángon főzd 10-15 percig. A gyerek változathoz egy tálban keverd össze a cukormentes pudingport a kókusztejjel, majd keverj hozzá 2-3 ek. meleg meggylevet is.

A proteines változathoz -mielőtt besűrítenéd a kókusztejjel elkevert cukormentes pudingporral –  vegyél ki a lábasból 2,5 dl meggylevest gyümölcsdarabokkal együtt, várd meg míg kihűl, tedd egy turmixgépbe, add hozzá az 1 adag vaníliás rizs fehérjét, 1,5 dl kókusztejet és turmixold össze. Tálalásnál a tetejét megszórhatod kókuszreszelékkel vagy szeletelt mandulával. Mennyei lett, de tényleg 🙂 

Ez a fehérjével gazdagított változat lehűtve akár edzés után is kiváló a sima fehérjeturmix helyett. 

Vélemény, hozzászólás?