Honnan indul az étrendtervezés

2013.09.06 11:17

Akárhányszor tanácsot kért tőlem valaki az alakjával kapcsolatban (fogyás, formálódás, izmosodás) azt a tényt mindig elmondtam, hogy az, hogy hogyan nézünk ki, 70%-ban az étrenden múlik, és nem azon, hogy mennyit edzünk.

Tehát az én esetemben is a sorrend: 1. étrend, 2. edzés

A pihenést sajnos mindig is hajlamos voltam elfelejteni, pedig a regeneráció elengedhetetlen a hatékony fejlődés szempontjából.

Na ezt persze most különösen nehéz lesz betartani, amikor az etetések szinte egymásba nyúlnak, és persze, hogy éjszaka nézelődik a kis maki a kiságyban, és az istennek nem akar elaludni, meg ha jön a hidegfront, akkor a falu másik vége is hallja, hogy nálunk jó a buli! 🙂

Szóval ez pont nem a regenerációra megfelelő időszak, de mindenképp be kell szorítani a napirendbe, mert az senkinek nem jó, ha anya egyszer csak felborul, és még a plussz kilók is rajta maradtak!

Egy dologgal mindenképp időt tudok spórolni: még pedig azzal, ha a céljaimnak megfelelően táplálkozom. Az én célom pedig az, hogy visszanyerjem a kemény munkával felépített, és a terhesség alatt leépült feszes izomzatom, leadjam azokat a cm-eket, amelyek rajtam maradtak, és ismét eltűnjön a narancsbőr onnan, ahol most éppen ékeskedik, a combomról. 🙁

Tehát a célok világosak, csak tenni kell érte!

A diétánál a testsúlyomat fogom alapul venni, és ez alapján számolom majd ki, hogy mennyi fehérjére, szénhidrátra lesz szüksége a szervezetemnek a hatékony visszaalakuláshoz. Persze most fontos, hogy figyelembe kell vennem azt is, hogy a kisfiam szopizik, ami nekem napi plussz 500-600 kalória többletet jelent, mert nyilván nem célom az, hogy a diéta miatt elmenjen a tej.

Jobb üzemanyag, jobb teljesítmény… azaz a szemetet ki kell szelektálnom a táplálkozásból! Na jó, ez nem azt jelenti, hogy a terhesség alatt olyan dolgokat ettem volna, ami  kedvezőtlenül befolyásolta volna bármelyikünk egészségét is, inkább csak az én alakomra volt rossz hatással. Ilyenekre gondolok, hogy pizza, csoki, keksz stb.

A fehér lisztes, és cukros ételeket kerülnöm kell (ami hozzá teszem, néha nagyon nagy kihívást fog jelenteni!!!), és megfelelő fehérje forrásokat kell bevinnem! Ezektől az alapelvektől nemcsak, hogy jó irányba fog változni az alakom, de energikusabb is leszek, tehát a kevesebb pihenés is kipipálva. 🙂

Néhány adat, hogy honnan indulok:

4 hete szültem

jelenlegi súly: 54,4 kg

Én személy szerint sosem a kg-okra helyezem a hangsúlyt, hanem a cm-ekre. Sportolóként tapasztalatból is mondhatom, hogy amikor versenyre készültem akkor a mérleg nyelve ugyanannyit, vagy még sokszor többet mutatott, ugyanakkor a nadrágjaim már bővek voltak rám, tehát a cm-ek  olvadtak le rólam. Nem a kg a lényeg! (az izom nehezebb, mint a zsír, ezt ne felejtsük el)

Iskolás korom  óta mindig a combom kerülete alapján mértem magam, hogy mennyi felesleg van rajtam. Ha az 50-52 cm körül volt, akkor egész jól éreztem magam. 🙂

Na most ez a szám: 55 cm 🙁  (ez a 3 cm nem tűnhet első látásra túl soknak, de szintén tapasztalatból tudom, hogy ezt bizony kő kemény meló  ledolgozni!)

Has (köldök vonalában) : 79,5 cm jelenleg  

Akkor hajrá, ilyen paraméterekkel kezdünk bele a diétába!        

Vélemény, hozzászólás?