Mennyit egyél ahhoz, hogy beinduljon a fogyás?

2015.01.29 20:05

A kis gyúrós zsírszegény túrót vacsorázik. Csak nem a Muttertól látta? 🙂

 Ma kimaradt az edzés, egész nap gyerekezés volt. Csavarogtunk, bevásároltunk, közösen megfőztük az ebédet, legóztunk, mesét olvastunk, labdáztunk, fetrengtünk a földön, szóval jól elvoltunk.

Holnap edzés, meló, szombati progi még bizonytalan, vasárnap pedig csapatvizit, amit már nagyon várok a Tünde őszinte véleménye valamint az újabb motiváció és célkitűzések miatt.

Az, hogy a diétám mennyiben fog módosulni, nagyban függ a jelenlegi formámtól. Egy biztos, ha el is kezdődne a szálkásítás folyamata, akkor elsősorban a szénhidráttal fogunk majd „játszadozni”.

Az, hogy kinek mekkora mennyiségű szénhidrátra van szüksége, alapvetően a testtípusától függ. (endomorf, mezomorf, ektomorf)

A testtípusok mutatják meg mennyire könnyen zsírosodunk, mennyire vagyunk hajlamosak izmosodni, és mennyire vagyunk genetikánknál fogva szálkásak.

Ebből következik az, hogy 1-1 előírt diéta két emberre nem hat ugyanolyan szinten, és bár ha grammra pontosan is ugyanazt eszik, akkor sem érnek el ugyanolyan eredményt. Teljesen más tápanyagmennyiségre van szüksége egy 70 kg-os ektomorf (alapvetően szálkás, hízásra kevésbé hajlamos) egy 70 kg-os endomorf (hízásra hajlamos, nehezen fogyó) és egy 70 kg-os aktívan sportoló embernek.

Ha nehezen fogysz, akkor bizony óvatosan kell bánni a szénhidrátmennyiséggel. Már a diéta elején is maximum 2gr/ttkg-ra érdemes belőni a napi szénhidrátbevitelt. A napi fehérjebevitel kiindulási alapja szintén 2gr/ttkg legyen.

Ha könnyebben fogysz, akkor semmiképp nem kell drasztikus módon csökkenteni a szénhidrátbevitelt, ugyanis ebben az esetben már nemcsak zsírt, hanem jelentős mértékben izmot is fogsz veszíteni. Diéta elején érdemes esetleg 3-3,5 gr/ttkg-ra beállítani a szénhidrát mennyiséget. Legrosszabb ami ilyenkor történhet, hogy nem indul be a fogyás, ilyenkor lehet csökkenteni a bevitt szénhidrátot 2-2,5 gr/ttkg-ra.

Ha valaki ebbe a típusba tartozik, hogy könnyebben dobja le a kilókat, akkor nagyobb figyelmet kell fordítani a fehérjebevitel mellett az aminosavak használatára is (L-glutamin, Bcaa), hogy csak a zsírból és ne elsősorban izomból veszítsen.

A diétázást nem kell túlbonyolítani, csak egész egyszerűen figyelni a kell a test reakcióit. Ha nem indul be a fogyás, akkor egész biztosan valamelyik tápanyagból túl sokat viszel be. Mivel fehérjétől igen nehéz elhízni, ezért vagy a szénhidrát vagy a zsír marad a hunyó. Ha a zsírbevitel csak a sovány fehérjeforrások által tartalmazott zsírra korlátozódik, akkor már csak a szénhidrát jöhet szóba, mint fogyást akadályozó tényező. Ebben az esetben ezt a tápanyagot kell fokozatosan csökkenteni.

Ne állj naponta mérlegre, elég ha hetente egyszer megméred magad, így meg tudod állapítani, hogyan hatott Rád az étrended. Mivel a test megismerése egy folyamat, így egész biztosan lesznek hibák, amelyeket elkövetsz, ami egyáltalán nem baj. Viszont jobb, ha dokumentálod a dolgokat, hogy tudd min kell változtatni ahhoz, hogy elérd a célod.

Vélemény, hozzászólás?