Nyerj energiát ezzel az 5 ízletes és egészséges recepttel

2019.10.05 20:21

Az édesburgonya egy kiváló egészséges szénhidrátforrás egy diétában, remekül beilleszthető egy fogyni vágyó étrendjébe is. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma mellett, alacsony a glikémiás indexe, lassabban emeli meg a vércukorszintet, így tovább érezzük magunkat jóllakotnak.

Jót tesz a lépnek, gyomornak, erősíti a belső szerveket és növeli a szervezet energia szintjét.

A mai blogbejegyzésben ehhez az egy szuper ételhez hozok 5 különféle receptet.

Olvass tovább…

Az édesburgonya nagy kedvencem. Íze egyáltalán nem hasonlít a ˇhagyományos” krumpliéhoz, a sütőtök ízéhez viszont annál inkább. Sokan azért csalódnak az édesburgonyában, mert éppen ugyanúgy akarják elkészíteni, mint a „sima” krumplit. Évekkel ezelőtt a legelső próbálkozásomnál én is így jártam. Akkor megállapítottam, hogy ez nem jó ízű, és emiatt sokáig nem is foglalkoztam vele. Egyszer aztán kísérletezésbe fogtam, és az alábbi 5 módon elkészítve igazi kedvencem lett.

Egy étel, öt módon

1, Készíts belőle nokedlit 

Keverj össze 200 g reszelt édesburgonyát 1 ek. vízzel, 1 tojással, csipet sóval és ízlés szerint szerecsendióval. Alaposan dolgozd össze a masszát, ezután egy lapát segítségével nyomkodd át a keveréket egy szűrőn egyenesen egy fazék forrásban levő vízbe. 10 mp forralás után vedd le a tűzről és szűrd le. Végül egy serpenyőben kókuszvajon süsd aranybarnára, adj hozzá zsályát, sült csirke csíkokat és spenótot.

2, Egészséges sült krumpli

Hámozz meg 170 g édesburgonyát és vágd kockákra. Tedd egy jól zárható műanyag dobozba, önts rá kevés olíva olajat, fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, zárd le a dobozt és rázd össze alaposan, hogy mindenhol átjárja az olaj és a fűszerek. Bélelj ki egy tepsit alufóliával, borítsd rá a burgonyát és süsd meg 220 fokra előemelgített sütőben kb. 20 perc alatt.

3, Édesburgonyapüré 

200 g édesburgonyát hámozz meg, kockázz fel, és főzd puhára enyhén sós vízben. Ha kész, szűrd le, pürésítsd egy krumplinyomó segítségével, majd keverj hozzá 1 ek.  zabtejszínt. Ízlés szerint ízesítsd sóval és szerecsendióval.

4, Fogyaszd grillezve

Melegítsd elő a grillsütőt magas fokozaton. Vágd az édesburgonyát nagyobb cikkelyekre, majd helyezd őket a sütőlapra, spriccelj rájuk némi olíva olajat, sózd, borsozd és süsd mindkét oldalát 2 -2 percig. Ezután keverj össze fél ek olíva olajat fél tk. paprikával, kend rá az átsült cikkelyekre. A tetejüket megbolondíthatod 1-1 kanál natúr görög joghurttal és tökmaggal.

5, Egészséges desszert néhány perc alatt

Egy kis egészséges édességhez tegyél egy tálba 100 g lereszelt édesburgonyát, majd tedd a mikróba 3 percre, hogy megpuhuljon. Amikor kész, adj hozzá 2-3 tk. erititet, 4 tk. kókuszreszeléket, 1 tk.olvasztott kókuszolajat és alaposan dolgozd össze. Formálj belőle golyókat, hempergesd meg kókuszreszelékben és tedd néhány percre hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.

30 NAPOS ÉLETMÓD PROGRAM

Kattints a képre a részletekért:

Vélemény, hozzászólás?