Reflux diéta

2015.11.13 08:49

A gyerek tökéletes tükröt mutat minden nap a szülőnek. Ez néha vicces tud lenni, néha kevésbé. 😀

Ezen a héten minimális időm volt edzeni, tegnap is csak 30 perc kardió fért bele, de azért ezt a 30 percet becsülettel végig nyomtam. 

Sajnos a mai napi edzés is kilőve, így a hétvégén bár elég sűrű lesz a program, de valahogy be kell hoznom a lemaradásom, nincs mese, a célok fontosak, ezek visznek előre minden nap! 

A héten nagyon sok étrendet írtam meg. Mindenkinek más a célja, más a kiinduló pontja, más az egyéni adottsága, életstílusa és egészségügyi állapota is, így egyfajta étrendet, irányvonalat lehetetlenség ráhúzni mindenkire. Ugyanattól az étrendtől van, hogy az egyik ember fogy, a másik meg éppen hízik, pl. a 0-ás vércsoportúak szervezete az állati eredetű fehérjét jól tudja feldolgozni és hasznosítani, addig az A vércsoportúak számára az állati eredetű fehérjeforrások kevésbé hasznosak, lassítják az emésztést, emiatt zsírként raktározódnak, sőt nagy mennyiségű fogyasztás esetén akár gyulladást is okozhatnak a szervezetben. Éppen ezért fontos figyelembe venni az egyéni adottságokat és egészségügyi állapotot is egy étrend tervezésnél, ami a netről letöltött tucat diéták esetében sajnos nem történik meg, így van, hogy sokkal többet ártunk vele a szervezetünknek, mint használnánk. 

Az egyik étrend tervezésnél például alapvető szempont volt a reflux.

A refluxot már a civilizációs betegségek közé sorolhatjuk, ugyanis kialakulásában jelentős szerepet játszik a stressz, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, és kortól függetlenül senkit sem kímél. Sokan tűzoltó módszerként csak savlekötő tablettákhoz és gyógyszerekhez nyúlnak, arra nem is gondolván, hogy a megfelelő táplálkozásnak ebben kulcsfontosságú szerepe van.

A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, melynek következtében a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel keveredett gyomor és nyombél tartalom a normális haladási iránnyal ellentétesen azaz visszafelé halad.

Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszűntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása.

A reflux kellemetlen tüneteinek elkerülése érdekében fontos a napi ötszöri étkezés és bizonyos alapanyagokat,  például erős fűszereket, csokoládét, paradicsomot, naracslevet, valamint a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagokat mint pl.  a zsíros ételeket, alkoholos italokat, mentát, borsmentát, koffeintartalmú italokat kerülni szükséges. 

Reflux esetében érdemes gyömbér teával indítani a napot, ugyanis a gyömbér záróizom összehúzó hatású. Azonban méz nélkül fogyasszuk, mert a hangyasavtartalma miatt maró hatású lehet. 

Az egyéni adottságainknak, egészségügyi állapotunknak, életstílusunknak és egyéni céljainknak megfelelő táplálkozás az egészségünk, jó közértzetünk és formás alakunk kialakításában kulcsfontosságú szerepet játszik. 

Valószínű már sokszor hallottad az „Az vagy amit megeszel” című mondást, de mégsem vetted komolyan. Pedig ha belegondolsz, a tested azokból a tápanyagokból épül fel és táplálkozik minden nap, amit megeszel, tehát éppen annyira vagy egészséges, amilyen egészségesen étkezel!

Javítanál egészségi állapotodon és közérzeteden?

Szeretnéd magad igazán jól érezni a  bőrödben?

Keresd az egyéni vagy kiscsoportos programokat!

Katt a képre:

Vélemény, hozzászólás?