Szénhidrát fogyasztás

2013.09.17 16:04

Pár napja egyáltalán nem sikerült leülnöm a gép elé. 🙁  Frontok jönnek-mennek, hol 10 fok, aztán hirtelen 20, ami nemcsak a gyerekemet viseli meg, de meglehetősen engem is. A lakás szalad, a gyerek nyűglődik, nekem diétáznom kellene és mozogni, hogy végre eltűnjön a hasam, és egy kicsit jobban érezzem magam, hogy fel tudom venni azt a farit is, amit szülés előtt hordtam.

Lehet, hogy egy picit türelmetlen vagyok így 5 hét után?

Lehet…

… de úgy érzem, most ez igen embert próbáló feladat. Egyszerűbb lenne (és lássuk be, jobban is esne) egy kakaóscsigát bevágni, mint szüttyögni a rizs-csirke-zöldség kombóval, vagy reggel kevergetni a zabpelyhet, viszont ettől tuti nem fog rám jönni továbbra sem az előző ruhatáram. Elég, hogy bejött a hideg idő, és szomorúan szembesültem vele, hogy egyetlen egy zárt cipőm nincs, amit a lábamra tudnék húzni, ugyanis 1 számmal nagyobb lett a méretem a terhesség alatt. A csontokból lefaragni pedig nem fogok, mint a Hamupipőke mesében tették, így irány a cipőbolt!

Egyébként, amire leginkább szükségem lenne mind lelkileg, és mind fizikailag is, azaz edzés. A héten lesz 6 hete, hogy császároztak, így talán lassan elkezdhetek edzés formájában is mozogni. Múlt héten már megpróbáltam babakocsival futni, de még nem esett igazán jól, a seb még húzódik, tehát kénytelen vagyok egyenlőre csak a kajára koncentrálni, és ebből is kiemelten a szénhidrát fogyasztásra.

Diéta elején nagyjából 1,5-2 gr szénhidrát bevitel javasolt testsúly kilogrammonként. Ehhez hozzá kell még tennem a szoptatás ideje alatt azt a napi plussz 500-600 kcal-t, ami a megfelelő tejtermeléshez szükséges, ugyanis ha drasztikus fogyókúrába kezd az ember addig, míg a gyerek szopizik, akkor elapadhat a tej, valamint a méregtelenítő folyamatok is beindulnak a szervezetben, ami kiválasztódik a tejtermelés során. Ez pedig nincs jó hatással a gyerkőcre.

Én egyenlőre 2gr szénhidráttal kalkulálok testsúly kilogrammonként/nap, ami azt jelenti, hogy 109 gr szénhidrátot kell bevinnem, ehhez jön még hozzá a + 500 kcal, amit főleg rizsben, és zabpehelyben fogok elfogyasztani, hogy maradjunk a minőségi tápanyagoknál.

Nézzük mit jelent ez pontosan:

100 gr rizs tartalmaz 75,5 gr szénhidrátot

100 gr pufi rizs tart. 77 gr szénhidrátot

100 gr zabpehely tart. 64,3 gr szénhdrátot

100 gr sovány túró tart. 3,8 gr szénhidrátot

Zöldségekből leginkább az uborkát, brokkolit, zöld salátát részesítem előnyben, ugyanis ezeknek a zöldségeknek alacsony a szénhidrát tartalma.

100 gr uborka tartalmaz 1,7 gr szénhidrátot

100 gr brokkoli tart. 2,1 gr szénhidrátot

100 gr saláta tart. 2,0 gr szénhidrátot

(nagyon szeretem még a cukkinit is, ami -mivel nem verseny diétáról van szó-  simán belefér a maga 5,3 gr szénhidrát tartalmával az étrendbe)

Hogy pontosan hogyan is fog kinézni az étrendem egy nap, azt a következő bejegyzésben állítom össze.

Vélemény, hozzászólás?