Hogyan csökkentsd a hát és derékfájást

2015.11.02 17:10

A szombat munkával és tanulással, a vasárnap pedig pihenéssel telt, így ma reggel újult erővel indult a hét. 🙂

Délelőtt személyi edzések, majd saját  60 perces súlyzós edzés után 30 perc intervall kardió a futópadon. 

A mai hát edzést holnap egész biztos érezni fogom, olyan jól sikerült. 🙂 

Gerinctrénerként különös figyelmet fordítok mind a vendégeim, mind a saját hátam, derekam egészségére, így minden edzés alkalmával csempészek a gyakoratok közé mélyhátizom erősítést is. Sajnos nap, mint nap látom a teremben a gyakorlatok helytelen végrehajtását, a sok görbe háttal kivitelezett mozgást, amivel ha addig nem fájt az adott ember háta/dereka, az edzés után egész biztosan fog.

A lakosság körében a mozgásszegény életmódnak köszönhetően egyre gyakoribb az állandó hát és derékfájás, valamint a háti szakaszon jelentkező diszkomfort érzés. A tartáshiba szinte minden emberre jellemző, mindenkinek megvan a maga jellegzetes tartása, ami a legtöbb esetben persze nem fiziológiás. Ezért fájhat a hátunk, nyakunk, derekunk.

A legeslegelső dolog, amit azonnal tehetsz a hát és derékfájás csökkentése érdekében az az, hogy kihúzod magad és nem görnyedsz tovább! A folyamatos görbe hát óriási terhelést ró a porckorongokra, ami előbb utóbb állandó fájdalomhoz vezet.

Kihúzod magad az utcán sétálva, a metrón állva, a boltban sorban állás közben, az irodában ülve a monitor előtt, otthon a konyhában főzés közben. Ez eleinte sok koncentrációt fog igényelni, de a befektett munkát a hátad rövid időn belül meghálálja. 

A másik dolog amit tehetsz a hát és derékfájás csökkentése valamint elkerülése érdekében, hogy edzésen megtanulod a gyakorlatok helyes kivitelezését.

Nagyon sokan ennek egyáltalán nem tulajdonítanak jelentőséget pedig sokszor éppen a helytelenül végzett edzéssel ártanak a legtöbbet a gerincüknek. 

A gerinc rugalmassága, ütődést elnyelő képessége részben a porckorongoknak köszönhető. A porckorong központi része egy puha, zselészerű mag, ami függőleges terheléskor nagyjából középen helyezkedik el, ezt pedig egy rostos gyűrű veszi körül. Aszimmetrikus terheléskor a zselészerű mag a mozgás irányával ellentétes irányba elmozdul. Egészséges porckorong esetén, ha az aszimmetrikus terhelés megszűnik, akkor a zselészerű mag visszarendeződik középre, azonban a rostos gyűrű sérülésével az erőhatásoknak megfelelően elkezd kifelé nyomulni és ezzel egyidőben jó eséllyel befizethetsz egy kialakuló porckorong sérvre. 

Az edzések alkalmával ezért nagyon fontos a helyes testtartás megtanulása, hogy a károsodás ne induljon el, vagy a meglévő sérülés ne súlyosodjon tovább!

A helyes gyakorlat kivitelezésében nagyon sokat segíthet a tükör használata, a hát és derékfájás elkerüléséért valamint csökkentéséért pedig már napi 10-15 perc gerinctornával is sokat tehetsz.

Nézd meg a gerincedzés videó bemutatóját és keresd az otthon végezhető teljes gerincedzés programot:

Kattints a képre:

Vélemény, hozzászólás?