Javítsd az emésztésed a könnyebb fogyásért, jobb közérzetért

2015.11.04 14:12

A héten eddig kipipálva 3 súlyzós + 20 perc intervall kardió edzés, jelentem a mozgással és a kajával is jól állok. 🙂

Délelőtt Bián Móninál a Natúr boltban beszereztem egy csomag rizstésztát, holnap abból készülök valami finomságot csinálni, ma délután pedig Törperőssel  rizslisztből készítettünk gluténmentes cicafejes és csillagos linzert.

Nincs mit tagadni, a gyerek az édesszájúságát tőlem örökölte, ugyanúgy imádja az édességet, mint én, éppen ezért igyekszem neki minél egészségésebb formában elkészíteni a kekszeket, nasikat. 

Tegnap egy ismerősöm keresett meg azzal a kérdéssel, hogy javasoljak neki valamit, mert már nem tudja mit csináljon. Több tíz kilométereket fut hetente, tehát rendszeresen intenzíven sportol, igyekszik odafigyelni a táplálkozásra, de a hasán levő feleslegtől sehogy sem tud megszabadulni. 

„Mit csináljak? Fussak még többet?”

A fogyás alapfeltétele a jó anyagcsere, az emésztőrendszer megfelelő működése.

Javasoltam neki a gluténtartalmú gabonafélék elhagyását az étrendből, mire ő: „dehát nem vagyok gluténérzékeny”

A glutént, vagyis ennek egyik összetevőjét –  még ha elsőre nem is okoz észrevehető panaszokat, mint pl. a puffadás, hasmenés vagy éppen székrekedés, reflux és más emésztőrendszeri problémák – az emberi szervezete nem képes megemészteni. Ellenáll az emésztőenzimeknek, és érintetlenül érkezik meg a bélfal sejtjeihez és fokozza azok áteresztő képességét. A fokozott bélfal áteresztő képesség lassan tönkreteszi a szervezetet, mert kezdetben nem látványos béltünetekben, hanem különféle autoimmunbetegségekben jelentkezik. A nagy mennyiségű folyamatos gluténbevitel hatására – mivel a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni, hasznosítani – az anyagcsere lelassul és zsírként raktározódik. Emellett a rossz emésztés miatt sokan szenvednek puffadástól, székrekedéstől, gyomorégéstől, amire savlekötőket, hashajtókat szednek,ami csak felületi kezelés, nem a probléma kiváltó okát szünteti meg, így ezalatt a „tűzoltás” alatt szervezetük állapota tovább romlik.

Nem elhanyagolandó tény, hogy sok idegrendszeri probléma is összefügg a gluténfogyasztással, mint pl. a depresszió, hiperaktivitás, szellemi teljesítő képesség csökkenése. 

Az emésztőrendszert a bélflóra tartja rendben. A bélflóra összetételére közvetlenül hat, hogy mit eszünk, ezért – lehet nem is gondolsz rá, de  -egészségünk, jó közérzetünk (és persze az alakunk) szempontjából kiemelten FONTOS odafigyelni a táplálkozásunkra. 

Gyere és csatlakozz a Hozd magad formába 6 hét alatt ONLINE programhoz, melyben 6 hetes edzésprogram, étrend és motiváció biztosítja sikered!

Kattints a képre:

Vélemény, hozzászólás?