Miért a súlyzós edzés után kardiózzunk?

2014.11.18 13:13


Ebben a szürke, esős időben van kedvem edzeni?

Nincs.

Formás lábakat akarok tavaszra?

Ja, akkor van.


Csak ezért szedtem össze minden erőmet délelőtt, semmi más nem motivált.

Aztán végül is jól esett, a kedvem is jobb lett, a lelkemnek is jót tettem, a popsim is kerekedett megint, úgyhogy jól döntöttem, hogy a szürke, őszi időjárás hatása nem győzött le.

Miután tegnap felsőtestre edzettem, így ma lábnap következett.


Egy "kis" lábtoló gép

Egy "kis" lábemelés hátra 2 kg-os lábsúllyal

És egy "kis" kardió: 30 perc futópadon

Amikor egyáltalán nincs kedvem edzeni, - mert, hogy ez velem is előfordul :) - akkor szeretném a kardiót minél hamarabb, lehetőleg az edzés elején letudni.


Ennek ellenére érdemes inkább az edzés végére tenni a kardió részt.


Hogy miért?


Ha a súlyzós edzés előtt kardiózunk, akkor nem égetünk zsírt, ugyanis ilyenkor energiaként a vérkeringésben levő szénhidrátokat használjuk fel, azaz kiürítjük a szénhidrát tartalékokat, a glikogén raktárakat az izomzatban. Ha ezután kezdünk a súlyzós edzéshez, akkor nem marad üzemanyagunk, energiánk a súlyok emelgetéséhez. Ebben az esetben az izomzatot emésztjük fel alapvetően, hisz a szénhidrátokat már elhasználtuk a kardió edzés során.

Ha a súlyzós edzésnél használjuk el a szénhidrát tartalékokat, és ezután állunk a futópadra, akkor a szénhidrát hiányában az aerob edzés során azonnal zsírégetésbe kezd a szervezetünk.


Holnap délutánra meghívtak a Jazzy rádióba a Több, mint testőr című műsorba, ahova nagy örömmel fogok menni. Mivel délelőtt személyi edzéseket tartok, délután pedig rádió felvétel, így holnap számomra pihenő nap lesz edzés terén, csütörtökön következik a hát-tircepsz nap, péntek estére pedig tervben van egy TRX óra.


Írd meg kérdésed, véleményed

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása

Oszd meg ismerőseiddel